Şile Kürtaj
Şile Kürtaj, İstenmeyen hamilelik, tek gecelik ilişki sonrası ya da kadının doğum yapmak istememesi, doğum yapmanın sağlık açısından zararlı olması ya da yaşayan çocuk sayısı fazla olan durumlarda görülen hamilelik durumlarıdır.
Şile Kürtaj, İstenmeyen hamilelik, tek gecelik ilişki sonrası ya da kadının doğum yapmak istememesi, doğum yapmanın sağlık açısından zararlı olması ya da yaşayan çocuk sayısı fazla olan durumlarda görülen hamilelik durumlarıdır.
Beklenmeyen gebelik olmaması için doğum kontrol yöntemleri kullanılmalıdır. Kürtaj mevcut olan gebeliğin sonlandırılması demektir. Rahim içerisinde döllenmeye başlanan dokuların cerrahi uygulamalar ile dışarı çıkarılması demektir.
Şile Kürtaj Nasıl Yapılır?
Kürtaj yapılacağı ortamın steril ve hijyenik olması en önemli konulardan biridir. Hastaya acı vereceği düşünülen müdahaleler söz konusu ise genel anestezi kullanılır. Bu tip genel anestezide genellikle ameliyatlarda kullanılan ilaçların hepsi kullanılmaz ve bunların yan etkileri oldukça azdır.
Daha önce doğum yapmış kadınlarda bazen lokal anestezi yeterlidir. Müdahale genellikle 10 dakika sürer. Özel bir vakumlu enjektör ile gebelikle ilgili dokular rahimden dışarı alınır. Gebelik küçük olduğundan bu işlem sorunsuz olarak yapılabilir. Hasta genel anestezi yapılmış ise yaklaşık 15-20 dakika içinde kendine gelir.
Lokal anestezi kullanıldığı durumlarda ise hasta hemen ayağa kalkabilir, hasta kendini iyi hissettiği anda taburcu edilebilir. Bu işlemler kadınların kendi arzusu dahilinde gebeliğin 10. Haftasına kadar yasal olarak uygulanabilmektedir. Evli kadınlarda tahliye uygulamasında eşler de müdahaleye rıza göstermelidir. Evli olmayıp reşit olan kadınlar ise bu durumu kendi istekleri doğrultusunda halledebilirler.
Kürtajdan önce doğru kararın verilmesinden emin değilseniz, önceliğinizin bir psikolojik uzmandan destek almak, olması gerekir. Kürtajlar küçük işlemlerdir, fakat önemli bir karar vermeyi gerektiren özel bir durumdur. Bu kararı almadan önce psikolojik olarak iyi bir durumda olmanız gerekmektedir.
Ülkemizde kürtaj yaptırmanın yasak olduğuna dair yanlış bir algı olsa bile, yasal olarak kürtaj yaptırmanın hiçbir sakıncası ve engeli bulunmamaktadır. Kürtaj gebeliğin ilk 10 haftasına kadar tamamlanması gereken bir süreçtir. Başvurulan kurum olumsuz cevap veriyor ise bunu başka bir kurum ile paylaşabilirsiniz.
Psikolojik durumunuzdan anlayan ve size ön yargı ile yaklaşmayan bir uzman tarafından muayene edilmek size psikolojik olarak oldukça iyi gelecektir. Kürtaj işleminin yapılacağı gün yalnız olmak yerine yanınızda aile fertlerinizden biri ya da arkadaşlarınızın olması size güven verecektir.