Kürtaj Cinsel Yaşamı Etkiler mi
Kürtaj Cinsel Yaşamı Etkiler mi, Kürtaj işlemi rahime çok zarar veren bir işlem olup kadınların enfeksiyon kapmamaları için uzman doktorlar tarafından belirli bir süre bir çok şey yasaklanır. Bunlardan biri de eşlerin ilişkiye girmesidir. Kürtajdan sonra ne zaman ilişkiye girilir, kürtajdan kaç gün sonra ilişkiye girilir sorusu da bu noktada çok sorulur.
Kürtaj Cinsel Yaşamı Etkiler mi, Kürtaj işlemi rahime çok zarar veren bir işlem olup kadınların enfeksiyon kapmamaları için uzman doktorlar tarafından belirli bir süre bir çok şey yasaklanır. Bunlardan biri de eşlerin ilişkiye girmesidir. Kürtajdan sonra ne zaman ilişkiye girilir, kürtajdan kaç gün sonra ilişkiye girilir sorusu da bu noktada çok sorulur.
Kürtaj işlemi istenmeyen gebeliğin sonlandırılması işlemine denir. Rahim içerisindeki bebek alınarak gebelik sonlandırılır. Ülkemiz yasalarınca bebek 10 haftadan küçük olmak zorundadır. Bu süreden fazla olan gebeliklerde ise yasal olarak kürtaj işleminin yapılması yasaktır.
Kürtaj Cinsel Yaşamı Etkiler mi ?
Kürtaj Cinsel Yaşamı Etkiler mi, Kürtaj işlemi günümüz şartlarında vakum yöntemi ile yapılır. Bu şekilde yapılan işlem çok daha güvenli ve pratiktir. 15 dakika gibi çok kısa sürede tamamlanan kürtaj işlemini deneyimli ve uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki kürtaj rahime büyük zarar verebilir.
Kürtaj işleminden bir hafta kadar sonra doktorunuz sizi muayeneye çağıracaktır. İlk hafta çok az şekilde kanama yada adet kanaması gibi bir kanamanın olması normaldir. Eğer ilk bir hafta içerisinde pıhtı şeklinde ve şiddetli kanama, kötü kokulu akıntı ve şiddetli ağrı şikayetleriniz olursa mutlaka kontrol randevunuzu beklemeden doktorunuza başvurmanız gereklidir.
Kontrol randevusunda iyileşme süreciniz değerlendirilir. Her kadının iyileşme süreci birbiri ile farklıdır ve iyileşme süreci tamamlanmadan kürtajdan sonra ilişkiye girmek yasaktır. Genelde iyileşme süreci kişiden kişiye değişse de tahmini 1 ay kadardır.
Kürtajdan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Doktorunuzun verdiği ilaçların düzenli ve tam saatinde alınmasına dikkat etmelisiniz. Ağrınız olduğunda size önerilen ağrı kesiciyi doktorunuzun verdiği ölçülerin dışına çıkmadan alabilirsiniz.
- Kürtaj yapılan hasta hastaneden aynı gün taburcu edilir. Yemek yeme konusunda ise bir yasak yoktur. Sulu gıdalarla beslenilmesi gereklidir. Kabız olmamaya dikkat edilmesi bu yönden çok önemlidir.
- Banyo yapılırken ayakta duş alınmalıdır. Vajinaya su kaçırmamaya çok dikkat edilmelidir. Enfeksiyon riskini artıracağı için oturmadan duş almak önemlidir. Sabun, duş jeli gibi kimyasalları vajinadan uzak tutmak gereklidir.
- Tuvalet temizliğine çok dikkat etmek, hijyen kurallarına uymak çok önemlidir.
- Pamuklu iç çamaşırı giymelisiniz. Mutlaka iç çamaşırlarınızı ütüleyerek giyin.
- Petinizi çok sık değiştirmelisiniz. Bir petin en çok kalacağı süre 4 saattir.
- Enfeksiyon riskine karşılık tampon gibi malzemeler kullanmamalısınız.
- Havuz, sahuna, hamam ve deniz gibi enfeksiyon kapabileceğiniz ortamlardan uzak kalmalısınız.
- Kürtaj işleminden sonra rahim içi yapışıklık, enfeksiyon, delinme tarzında komplikasyonlar gelişebilir. Bu tür komplikasyonlar ilerde kısırlığa neden olacağından en azından enfeksiyon riskine karşı dikkat etmelisiniz.
- Üşütmemeye özen göstermeli, özellikle ayaklarınızı üşütmemek için çorap giymelisiniz.
- Kürtaj sonrasındaki bir hafta kanama adet kanaması şeklinde olabilir. Bu kanama pıhtı şekline yada parça şeklinde olur ise mutlaka doktorunuza baş vurmalısınız.
- Akıntı kötü kokulu bir şekilde gelir ise enfeksiyonun işaretidir. Hemen hekiminize danışmalısınız.
- Adet kanamasının 45 gün sonra gelmesi beklenir. Bazı kadınlarda bu süre daha kısa yada daha uzun olabilir. Her konuda doktorunuza danışmaktan utanmayın ve soru sormaktan çekinmeyin.
- Kürtajdan sonra iyileşme süreci bitene kadar, doktorunuz onay verene kadar ilişkiye girilmemesi gereklidir.