Jinekolojik Onkoloji
Onkoloji; vücutta varolan tümörlerin oluşumu, nedenleri, tanısı, tedavisi ve kalıtımla ilişkisini inceleyen bilim dalıdır. Kanserli hücreleri incelediği gibi kanserli olmayan hücreleride inceler. Bu onkolojinin ilgilendiği dalları genişletir. Kanserin ilaçla tedavisi anlamına gelen Kemoterapi uygulamalarını inceleyen tıbbi onkoloji aynı zamanda kanserden korunma, kanser taraması ve erken tanı uygulamalarını da inceler.
Onkoloji Jinekolojik (Kadın Kanserleri)
Son yıllarda hızla artış gösteren kanser, dünyada kalp hastalıklarından sonra en sık görülen ölüm nedenidir. Kadınlarda sık rastlanan kanserler arasında meme kanseri başta olmak üzere genital organlara ait türler yer almaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Türkiye’de 2002 yılında gerçekleşen tüm ölümlerin %12’sinin kanser kaynaklı olduğu ortaya koyulmuştur. 2012 yılında ise bu oran %21’e çıkmıştır. Bu oranların gelecek yıllarda daha çok artacağı ve kanser kaynaklı ölümlerin kalp hastalıkları kaynaklı ölümlere yaklaşacağı belirtilmektedir.
Kadın kanserleri olarak adlandırılan jinekolojik kanserler şu şekilde sıralanmaktadır.
- Rahim kanseri (uterus)
- Rahim ağzı kanseri (serviks)
- Yumurtalık kanseri (over)
- Tüp kanseri (tuba uterina)
- Vulva kanseri
- Döl yolu kanseri (vaginal kanser)
Sadece yıllık muayeneler ile kadınların vajinal hastalıkları ya da yaşamını riske edecek hastalıkların erken tanısı ile ortaya çıkabilecek negatif durumların önüne geçilebilir. Örneğin genital bölgede olup biten küçük bir yara, önemsenmeyebilir. Ancak bu yara bir süre sonra enfeksiyona dönüşüp daha ciddi sorunlara yol açabilir yahut oluşan yara ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.
Yumurtalık Kanseri Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Yumurtalık kanseri: Normal vücut hücreleri büyüme, bölünme ve kontrollü çoğalma yetisine sahiptir. Bazen hücrelerdeki bölünme anormal bir hal alabilir ve kontrol dışı bir hücre çoğalması halini alabilir.
Rubella nedir?
Halk arasında kızamıkçık olarak bilinen rubella oldukça yaygın görülen bir virus enfeksiyonudur. Hamilelik sırasında geçirildiğinde bebekte ciddi sorunlara neden olabilmektedir.
İnterfil Çiftin Değerlendirilmesi ?
Bir çiftin infertil olarak değerlendirilmesi için en az bir yıl düzenli (haftada 2) ve korunmadan cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebeliğin oluşmaması gerekir. Eğer hasta yaşı 35den ileriyse, oligo(adetlerin arasının 40 günden uzun olması), amenore(adet görememe) öyküsü olması, rahim veye tüplerle ilgili bilinen bir hastalığı olması, endometriosis öyküsü olması yada subfertil bir eş varlığında araştırmalara daha erken başlanır. Bu değerlendirmede amaç infertilite nedeninin bulunmasıdır.
Hepatit B nedir ?
Hepatit B, aynı adla anılan (hepatit B virüsü) virüse bağlı olarak karaciğerde gelişen olayların adıdır. Özellikle güney avrupa, doğu ve uzak doğuda görülme sıklığı oldukça fazla bir hastalıktır. Batıda ise nispeten daha az görülür. Ülkemiz de bu açıdan orta derecede riskli bir kuşakta yer alır.
Frengi nedir
Frengi nedir; Frengi; cinsel yol ile bulaşan yaygın hastalıklardandır. Bu hastalığa treponema pallidum ismi verilen mikroorganizma sebep olur. Frengi diğer adı ile sifiliz; belirtileri başka cinsel yol ile bulaşan hastalıklarda da görülebildiği için; sifiliz testi yapılarak kesin tanı koyulabilmektedir.
Çikolata Kisti Nedir?
Bu hastalık (Endometriozis) kısırlık ile doğrudan ilişki olan bir hastalık çeşididir. Çikolata kisti genel olarak hamile olmayan kadınlar %50 oranlarına kadar artış gösterir. Bütün dünya çapında yaklaşık 200 milyon insanda oluşan çikolata kisti Türkiye’de yaklaşık 2.5 milyon kadında görülen bir hastalıktır.