İlk aşılama tutmazsa ne yapılır ?
İlk aşılama tutmazsa ne yapılır ? Aşılama işlemi 3 kereye kadar denenebilir. 3 kere de tutmazsa tüp bebek önerilir. Bebek sahibi olamayan kadınlarda önce yumurtalıklar ilaçla uyarılıyor. Aşılamada ise 'seçilen' spermler rahim boşluğuna aktarılıyor. Bu yöntem de birkaç kez denenmesine rağmen tutmamışsa tüp bebek öneriliyor. Klasik tüp bebek mi yoksa mikroenjeksiyon yöntemi mi uygulanacağını erkeğin sperm durumu belirliyor.
İlk aşılama tutmazsa ne yapılır ? Aşılama işlemi 3 kereye kadar denenebilir. 3 kere de tutmazsa tüp bebek önerilir. Bebek sahibi olamayan kadınlarda önce yumurtalıklar ilaçla uyarılıyor. Aşılamada ise 'seçilen' spermler rahim boşluğuna aktarılıyor. Bu yöntem de birkaç kez denenmesine rağmen tutmamışsa tüp bebek öneriliyor.
Klasik tüp bebek mi yoksa mikroenjeksiyon yöntemi mi uygulanacağını erkeğin sperm durumu belirliyor.
Her çift bu yöntemden yararlanabilir mi?
Hayır. Öncelikle kadınının tüplerinin açık olması, yumurtlama bozukluğunun olmaması gerekiyor. Ayrıca ciddi sperm problemleri olan erkeklere yapılamıyor. Çiftin evlilik süresinin de uzun olmaması lazım. Örneğin beş yıllık evli bir çiftin her ay başında gebelik şansı yüzde 3 civarındadır.
Bu kadar uzun evli bir çift bize geldiğinde zaten yumurtalık uyarılması yöntemini çoktan denemiş ve defalarca ilaç kullanmış oluyor. Hasta geldiğinde “Ben en az altı kere uyarılma tedavisi yaptırdım” derse tekrar bu tedavide ısrar etmek doğru değil. Bu durumda vakit kaybetmemek için çifti tüp bebeğe ya da mikroenjeksiyona yönlendirmek gerekir.
Aşılama yöntemi nedir?
Aşılama yönteminde de şansı artırmak için yumurtalıkları uyarıcı ilaçlar kullanılır. Yumurtlamanın olacağı gün eşten meni alınır. Özel bir teknikle menideki spermler seçilir. Daha sonra bu spermler çok ince bir boruyla rahim boşluğuna verilir. İşlem ağrısızdır. Tüplerin açık olması ve spermlerin yeterli olması koşuluyla yapılabilir.
Başarı şansı nedir?
Her denemede yüzde 20 civarında başarı şansı var.
Aşılamadan önce yapılması gereken tetkikler var mı?
Standart tetkikler yapılır. Kadının yumurtlaması düzenli mi, tüpleri açık mı, bunlar değerlendirilir. Erkeğe de sperm testi yapılır. Aşılamanın denenebilmesi için sperm sayısının 1 milyondan fazla olması gerekiyor. Gebelik şansı 1 -5 milyon arasında sınırlı ama 5 milyonun üzerinde çok iyi. 1 milyonun altında spermi olan erkekler vakit kaybetmeden mikroenjeksiyon yöntemine yönlendirilir.
Aşılama kaç kez denenmeli?
Üç kez denenmesine rağmen başarılı sonuç alınmazsa tüp bebek yöntemine geçmek gerekir.