Aşılama tutma şansı
Aşılama tutma şansı ? Aşılama işleminin başarısı her bir deneme için % 10-15’ler civarındadır. Bu oranın daha fazla olmadığı aşılamaya başlayan her çift tarafından bilinmeli ve gebelik oluşmadığında hayal kırıklığı yaşanmamalıdır. Çünkü çeşitli durumlarda servikal mukus yani rahim ağzı salgısı sperm geçişi için engel teşkil eder. Aşılama ile sorun ortadan kaldırılır. Aşılama uygulaması öncesi uyulması gereken çeşitli kriterler vardır. Baba adayının sperminin etkili ve dölleyici olması adına son 48 saat içerisinde;
Aşılama tutma şansı ? Aşılama işleminin başarısı her bir deneme için
% 10-15’ler civarındadır. Bu oranın daha fazla olmadığı aşılamaya başlayan her çift tarafından bilinmeli ve gebelik oluşmadığında hayal kırıklığı yaşanmamalıdır.
Aşılamadaki hedef;
- rahim ağzını (serviks) devre dışı bırakmak,
- daha fazla sayıdaki sağlıklı spermi rahim içine ulaştırmak,
- rahim içinden de tüplere ulaşmasını sağlamak böylece hamileliği sağlamaktır.
Çünkü çeşitli durumlarda servikal mukus yani rahim ağzı salgısı sperm geçişi için engel teşkil eder. Aşılama ile sorun ortadan kaldırılır.
Aşılama nedir?
Aşılama tekniği bir sene süresince düzenli ilişkiye karşın hamilelik sağlayamamış ve kısırlık teşhisi almış kişilere yapılan bir yardımcı üreme tekniğidir. Aşılama uygulaması kolay ve hızlı bir yöntemdir ancak aşılama yöntemine başvurmak için ilk olarak doğal yollarla hamile kalmak denenmelidir.
Hamile kalmaya bir seneden fazla çalışılmış ise, gerkeli testler uygulanmalı ve aşılama yönteminin denenmesinde gerekir. Bu durumda herhangi bir sakıncı bulunmaz. Aşılama tekniği oldukça pratiktir ve bugünün teknolojileri ile ağrılı olmayan bir uygulamadır.
Aşılama kimler için uygundur ?
Aşılama uygulaması sadece baba adayında işlenebilecek özellikte sperm saptanan, anne adayında yumurta gelişiminde problem bulunmayan kişilere uygulanabilir. Bu sebeple kısırlık problemi olan çifte, doktorları gerekli tetkik ve muayenenleri uygular ve durumu net bir şekilde değerlendirir. Bu sayede aşılama yönteminin uygun olup olmadığından emin olunur. Sperm ve yumurta ile alakalı sorunlar iyileştirilmeye ve düzeltilmeye çalışılır.
- Yumurtlama işlev bozukluğu,
- sperm hareket ve sayısındaki hafif düşüklük durumları,
- sebebi açıklanamayan infertilite durumları,
- vajinismus gibi sebepler dolayısıyla aşılama tedavisi denenebilir. Y
- umurta büyütmek için uygulanan hormonal tedavi ardından gelişen yumurtaya çatlatma iğnesi yaparak, meni ya da spermin hazırlanıp rahim içerisine özel bir katater yardımı ile bırakılması uygulamasıdır.
Aşılama öncesinde dikkat edilmesi gerekenler
Aşılama uygulaması öncesi uyulması gereken çeşitli kriterler vardır. Baba adayının sperminin etkili ve dölleyici olması adına son 48 saat içerisinde;
- sigara,
- alkol,
- uyuşturucu,
- ilaç almaması gereklidir.
Aşılama nasıl uygulanır?
Aşılama uygulaması birkaç dakikada tamamlanan ağrılı olmayan bir tekniktir. Jinekolojik muayenede olduğu şekilde yatırılan kişiye genel anestezi yapılmaz. Gerekli jinekolojik aletler kullanılır. Rahim ağzı araştırılan hastada özel bir katater yardımı ile rahim içerisine erişilir. Laboratuvarda hazırlanmış olan sperm rahim içerisine transfer edilir. Sperm ile yumurtanın kendi kendine döllenip rahime yerleşmesi ile uygulanan bu teknik neticesinde hamilelik oranları % 20 oranında arttırılabilir. Uygulama ardından hasta 20-30 dakika kadar dinlenir ve ardından günlük yaşantısına geri dönebilir.