Gebelik Hakkında Bilgiler
Gebelik sürecinde anne adayı birçok değişim geçirebilir ve bu değişimlerin en göze çarpanı kilo artışının yükselmesidir. Kilo alımı hamileliğin normal seyrinde sürdürülebilmesi ve bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya getirilmesi için gereklidir. Fakat gebelikte normalden az ya da fazla kilo almak hem anne adayının hem de bebek sağlığı açısından bazı riskler oluşturabilir. Bu sebeple anne adayının hamile kalmadan önceki vücut kitle indeksine göre 9 ya da 15 kilo alması gerekir. Normal vücut kitle indeksinin, kadınlar için yaklaşık 10-12 kilo olduğu söylenebilmektedir. Kilo alımının ilk 12 hata 1,8 2 kilo arası, 3 ayda 500 gram ve sonrasındaki süreçte 4,5-5 kilo olması normal olarak kabul edilmektedir.
Sabah Bulantıları
Sabah bulantıları ve ani kusmalar her hamile kadın için olağan durumlar arasında yer almaktadır. Gebelik dönemindeki Kadınların yarısında çeşitli şiddetlerde görülebilir. Ancak ikiz bekleyen hamile kadınlarda bu durum daha uzun ve sıkıntılı olabilir. Sabah bulantıları hormonların görevini düzgün yaptığının bir göstergesidir. Bulantı ve kusmaların sebepleri kesin olarak bilinmemektedir. Sabah bulantılarının şiddetinin farklı olmasının nedenleri arasında; hormon seviyeleri, stres düzeyleri ve yorgunluk gibi etkenler olabilir. Nedeni ne olursa olsun, sabah bulantıları ve kusmalar anne adayları için oldukça rahatsızlık verici bir durumdur. Bu dönemlerde anne adaylarının eşleri, ailesi ve doktorunun yakinen desteğine ihtiyaç duyarlar.
Gebelik, bir kadının rahminin içinde bir fetüsün geliştiği dönemi tanımlamak için kullanılan terimdir. Gebelik, son regl döneminden bebeğin doğumuna kadar süren yaklaşık 40 haftalık dönemi kapsar. Tıbbi olarak gebelik takibi, trimester olarak adlandırılan üç hamilelik bölümüne ayrılarak yapılır. Yani her bir trimester yaklaşık olarak üç aylık zaman diliminden oluşur.
Gebeliğin belirtileri nelerdir?
Gebeliğin çok erken döneminde bile annede birçok fiziksel ipucu vardır. Ancak her kadın bireysel özellikler taşıdığı için gebelik belirtileri de çeşitlidir. Peki gebelik belirtileri nelerdir ilk hafta görülen en belirgin belirti hangisidir? Gebeliğin ilk belirtilerinden en önemlisi adet kanamasının gecikmesidir. Bir kadında adet gecikmesi olmadan önce bile bazı erken belirti ve bulgulardan bazıları gözlenebilir.
Diğer gebelik belirtileri;
- Akıntı
- Bulantı
- Kusma
- İştah artışı
- Göğüslerde hassasiyet ve gerginlik hissi
- Halsizlik
- Yorgunluk
- Sık idrara çıkma ihtiyacı
- Hafif lekelenme şeklinde vajinal kanama
- Kasıkta hafif kramp
- Taban vücut ısısında yükseklik
- Pozitif gebelik testi
- Baş ağrısı
- Kabızlık
- Duygu durum değişikliği
- Baş dönmesi
- Solukluk
Sezgisel olarak hamile olduğunu hissetme şeklinde sıralanabilir. İştah artışı nedeniyle hamilelikte beslenme aşırı bir hal alabilir.
Evde idrar kullanarak yapılabilen gebelik testleri ile adet gecikmesinden 1 hafta sonra gebelik saptanabilmektedir. Son dönemlerde henüz adet dönemi gelmeden 2-3 gün önce yapılabilen erken gebelik testi kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır.
Kadın Doğum Uzmanı
Kadın Doğum Uzmanı , Kadın doğum uzmanı, kadın hastalıklarını teşhis ve tedavi edip, kadınlara gebelik ya da doğum ile alakalı olarak tıbbi bakım ve yardım sağlayan uzman doktorlara verilen mesleki unvandır.
Kadın Doğum Doktorları
Kadın Doğum Doktorları, Son zamanlarda doğum oranının artmasıyla birlikte sağlıksız doğum sayısı da artmaktadır. Doğru steril ortamın olmadığı yerlerde gerçekleşen doğumlarla gelen sağlık sorunları git gide atmasıyla birlikte anneler zor zamanlar geçirmeye başlamıştır. Doğum sonrasında oluşan rahatsızlıklar nedeniyle hem anneler hem de bebekleri zor bir süreç geçirmektedir.
Hamilelik Fiyatları
Hamilelik Fiyatları, Hamilelik süreci içerisinde birçok sorunla karşılaşabilmektesiniz. Ayrıca doğumu gerçekleştirdiğiniz ortam oldukça önemlidir. Doğumunuzu steril bir ortamda gerçekleştirmeniz sizin için en sağlıklısıdır.
Gebelikte üçlü tarama testi
Gebelikte üçlü tarama testi, Hamilelik bir kadının en çok dikkat etmesi gereken kısımlardan biridir. Özellikle geç yaşlarda (35 yaş üstü ) hamile kalan kadınların en büyük korkulu rüyası bebeğin down sendromu ve ya sinir yolu hastalıkları gibi anormal bir şekilde dünyaya gelmesidir.
Gebelikte Torch Taraması
Tarama testi nedir?
- Tıpta tarama testi bir toplumda, kişilerde bulgu ve semptom vermediği için fark edilemeyen bir hastalığı tespit etme stratejisidir.
- Bu presemptomatik veya fark edilemeyen semptomları olan hastalıkları içerir. Bu nedenle tarama testleri genel olarak sağlıklı kişilerde yapılır.
Gebelikte ikili test
Gebelikte ikili test, İkili Test ; bu test gebeliğin 11 ile 14. Haftaları arasında yapılan ultrasonografik inceleme ile aynı zamanda anneden alınan kan örneğinde yapılan laboratuvar tarama testiyle sık rastlanılan bazı fetal anormalliklerin (mesela Down sendromu gibi) o gebelikte olma riskinin hesaplanmasını içerir.